Zaharova: Rusya, ticari yükümlülükleri ve insani yardım kapsamında besin tedarikine devam ediyor

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Zaharova: Rusya, ticari yükümlülükleri ve insani yardım kapsamında besin tedarikine devam ediyor
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Sputnik’e demecinde Rusya’nın ticari yükümlülükleri çerçevesinde ve gereksinimi olan ülkelerin nüfusuna insani yardım kapsamında besin tedarikine devam ettiğini söylemiş oldu.


“Rusya, WFP (Dünya Besin Programı) dahil olmak üzere ikili ve fazlaca taraflı kanallar üzerinden ticari yükümlülükleri çerçevesinde ve ayrıyeten gereksinim sahibi ülkelerin nüfusuna insani yardım kapsamında besin tedarikine devam ediyor” diyen Zaharova, kelamlarını şöyleki sürdürdü:


“Ülkemiz dünya besin pazarının istikrarlı bir biçimde işleyişiyle ilgileniyor.”


‘Rusya, Ukrayna’nın tahıl ihracatını engellemiyor, Kiev’in yanlışı yüzünden lojistik problemler ortaya çıktı’


Zaharova, Rusya’nın Ukrayna’nın tahıl ihracatını engellemediğini, kendi deniz limanlarına mayın döşeyen Kiev’in yanılgısı yüzünden lojistik problemlerin ortaya çıktığını tabir etti.


‘Rusya’nın Karadeniz limanlarında Ukrayna’nın tahıl ihracatını engellediği ve bunun kararında tahıl pazarında açık oluştuğu hakkındaki tezlerin spekülasyondan öteki bir şey olmadığını’ vurgulayan Zaharova, “Rusya Ukrayna’nın tahıl ihracatını engellemiyor, lojistik problemler ise yalnızca ve yalnızca askerleri kendi deniz limanlarına mayın döşeyen Kiev’in yanlışı yüzünden oluştu. Rus tarafı denizde insani geçişleri daima olarak açıyor’ tabirlerini kullandı.


‘Rusya’ya yönelik yeni kısıtlama tehditleri paniği ve istikrarsızlığı artırıyor’


Ülkemize yönelik yaptırım histerisi, makroekonomik istikrarın bir ögesi olarak kabul etmek mümkün değil. Rusya’nın dış ekonomik potansiyeline karşı uygulamaya konuşan rekor sayıda kısıtlama, tüm dünya tarafınca hissedildi” diyen Zaharova, birinci vakit içinderda ekonomik bakımdan hassas ülkelerin yaptırımların tesirini hissettiğini aktardı.


Rus diplomat, “Batılı ülkelerin tek taraflı ve legal olmayan tedbirleri, gıdayı dünya pazarlarına taşıyan lojistik ve finansal tedarik zincirlerini kopma problemini daha da kötüleştirdi” vurgusunu yaptı.


Rusya’nın önde gelen tarım eserleri ve güç tedarikçilerinden biri olduğu için bu ülkeye yönelik yaptırımların istikrarsızlığa yol açtığını ve dünyadaki besin fiyatlarının artmasına niye olduğunu kaydeden Zaharova, “Devam eden yeni kısıtlama tehditleri paniği ve istikrarsızlığı kışkırtıyor ve yalnızca artırıyor” sözlerini kullandı.


Gıda güvenliğini bozduğumuz istikametindeki suçlamaları düşmanca buluyoruz’


Zaharova, “ABD temsilcilerinin, düzenledikleri Besin Güvenliği Konferansı’nda ülkemize yönelik yeni hasımca açıklamalarına dikkat çektik. Aktiflik, 18 Mayıs New York’ta, kısıtlı sayıda ülkenin iştirakiyle gerçekleşti. Aktifliğin pek somut bir emeli vardı, dünyadaki besin kıtlığının ana niçininin Ukrayna’daki özel askeri operasyon olduğunu göstermek. Şaşırmadık. Bu Rus zıddı teşebbüsler, kolektif Batı’nın tüm dünya sıkıntılarını Rusya’ya yıkmaya yönelik uyarlanmış siyasete epey hoş uyuyor” sözünü kullandı.


Rus diplomat, “ABD ve Avrupa’daki müttefiklerinin bu çeşit manipülasyonlarla kasıtlı olarak memleketler arası toplumu şaşırtmaya ve öteki ülkeleri Batı’nın Rus zıddı seyrini desteklemeye ikna etmeye çalıştığının farkındayız” diye kaydetti.


BM Dünya Besin Programı (WFP) İcra Yöneticisi David Beasley’in, New York’taki konferansta lisana getirdiği, Rusya’nın “açlığı silah olarak kullandığı” tarafındaki suçlamayı şiddetle reddettiklerini kaydeden Zaharova, “Bu cins açıklamalar yersiz ve Beasley’nin memleketler arası bir yetkili olarak katiyetle uymak zorunda olduğu tarafsızlık unsurlarıyla uyumlu değil” diye ekledi.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.