Üniversite Seçim Tercihleri (Bilgisayar Programcılığı)

Seksenler

Yeni Üye
Geçtiğimiz günlerde açıklanan üniversiteye giriş sınavlarının ardından üniversiteye gidecek olan programlama yapan kullanıcıların hangi üniversiteyi tercih etmeleri gerektiği ve bilgisayar programcılığı bölümünü tercih edip etmemeleri konusunda arada kaldıklarını görüyoruz.

Bu yazımızda kafanızdaki soru işaretlerinin hepsini kaldırmayı hedefledik. Aklımızdaki soruların cevaplarını bu yazımızda görebileceksiniz.

Üniversitede Bilgisayar Programcılığı bölümü tercih etmeli miyim?
Üniversite
seçimi yaparken 2 yıllık ve 4 yıllık olarak iki farklı seçimde bulunabiliyorsunuz. Bu yüzden 4 yıllık mühendisliklere göre Bilgisayar programcılığı bölümü akıllarda soru işaretleri oluşturuyor ve tereddüt yaratıyor. Üniversite sınavından mühendislik için yeterli puanı alamadıysanız endişelenmenize gerek yok.

Programlama üzerinde ilerlemek istiyorsanız 2 yıllık olan Bilgisayar Programcılığı bölümünü tercih edebilirsiniz.


Bilgisayar mühendisi ile Bilgisayar programcılığı arasındaki fark nedir?
Bilgisayar programcılığı, Bilgisayar Mühendisliği bölümünün 2 yıllık programa sıkıştırılmış halidir. Mühendislik bölümünde 4 yıl içerisinde geniş kapsamlı ayrıntı yer verilip anlatılan dersleri Bilgisayar Programcılığı bölümünde kısa şekilde 2 yıl içerisinde görüyorsunuz.


Bilgisayar Programcılığının eksi yönlerinden birisi görmüş olduğunuz programlama dilinin sadece başlangıç seviyesini görüyorsunuz, her programlama dilinde olduğu gibi yazılım geliştirme konusunda kendinizi geliştirmek sizin elinizde oluyor. Sadece üniversite okuyup kendisine bir şey katmayan profesör daha görmedik.

Bilgisayar Programcılığı bölümünden bir çok farklı programlama dili görüyorsunuz fakat ayrıntıya yer verilmiyor. Bu kısımda programcılık seçen öğrencilerin üniversite seçimlerinin büyük bir önemi olduğunun altını çizmek gerekiyor.

Bazı üniversiteler staj zorunluluğu verirken bazıları zorunlu tutmuyor. Bazı üniversiteler bitirme projesi (tez) hazırlanmasını isterken bazıları staj ile yeterlilik görüyor. Her üniversitenin de eğitim seviyesi ve müfredatı ayrı oluyor.

Bilgisayar Programcılığı bölümü için hangi üniversiteyi seçmeliyim?
2 yıllık eğitim için seçeceğiniz üniversitenin büyük bir önemi var. Bu yüzden tercih listenize yazacağını üniversitenin internet adresinden bölümünüzün hangi dersleri ve hangi konuları işlediklerini kontrol edebiliyorsunuz. Hangi programda ilerlemek ilerliyor iseniz ve hangisinin daha iyi olduğunu düşünüyorsanız o üniversiteyi tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.



Üniversite seçimlerinde aynı bölümü okusanız da büyük farklar oluyor. Dikey geçiş sınavı ile birlikte 4 yıllığa tamamlamak istiyorsanız, müfredatı hafif olan bir üniversite seçip not ortalamanızı yüksek tutup dikey geçiş sınavına odaklanabilirsiniz. Fakat ben programlama üzerinde ilerlemek istiyorum diyen kullanıcılarımız var ise iyi bir araştırma yapmalarını söylemek gerekir.

Bilgisayar programcılığı bölümünü seçmek mantıklı mı?
Bilgisayar
ile ilgilenen kişiler ve programlamaya istek duyan kişiler için programcılık bölümü seçmek mantıklıdır. Seçtiğiniz üniversiteye göre ders aldığınız hocalarınız ile güzel projeler yapabilirsiniz. Eğer iyi bir üniversitede iseniz hocalarınızın sizi yönlendirmesi ile birlikte 4 yıllık okumadan da rahatlıkla iş sahibi olabilirsiniz.

Kendinizi geliştirmeniz ile alakalı olan programlama bölümü tamamen size kalmış bir durum oluyor. Okulunuz size cv üzerinde bir referans oluyor sadece. Sizin kendinizi geliştirmeniz sadece okul ile kalmamanız en önemli ilerlemelerden birisidir. Bu yüzden 2 yıllık okusam ne olur gibi sorulara takılı kalmayın. Hedefiniz programcı olmak ise ve bu işte istekliyseniz rahatlıklı bilgisayar programcılığı okuyabilirsiniz.