Tiktok: Çin hükümeti olası zorunlu satışları yalanladı

sıcakkafa

Yeni Üye
Çin hükümeti, Çin kısa video hizmeti Tiktok'un ABD'de zorla satılmasını kabul etmeyeceğinin sinyalini verdi. Wall Street Journal (WSJ) bunu Cuma günü bildirdi. Konuya dahil olan isimsiz kişilerin söylediğine göre, Tiktok'un işletme şirketi Bytedance, hükümetten hükümetin uygulamayı satmak yerine ABD'de yasaklamak istediğine dair bilgi aldı. Tiktok'un ABD işi için alıcıların sıraya girdiği söyleniyor.

Reklamcılık



Çin hükümetinin sinyalleri yetkililer aracılığıyla gönderildi. Tiktok yöneticileri bilgiyi ABD'deki işletmenin satışının engellenmesi gerektiği şeklinde yorumladı. Böyle bir satış gerçekleşmeden önce hükümet Tiktok'un ABD'de yasaklanmasını tercih ediyor.

Perşembe günü, Çin Dış Ticaret Bakanlığı sözcüsü bir basın toplantısında ABD'nin Tiktok'a uygunsuz bir şekilde baskı yapmayı bırakması gerektiğini söyledi. WSJ'nin aktardığına göre sözcü, “İlgili taraf Çin yasalarına ve düzenlemelerine sıkı sıkıya bağlı kalmalıdır.” dedi.

Bytedance yöneticileri bu açıklamayı, Bytedance'in ABD'de Tiktok'u satması durumunda düzenleyici müdahale olabileceğinin bir göstergesi olarak görüyor.

Tiktok satın almak düşünülebilir


Artık ABD işleriyle ilgilenen birçok insan var. Örneğin, daha sonra Tiktok'u satın alacak bir konsorsiyum oluşturmak için diğer yatırımcıları bir araya getiren eski ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin. Eski Activision patronu Bobby Kotick de Tiktok'u ABD'de satın almakla ilgilendiğini ifade etti ve Bytedance'in kurucusu Zhang Yiming ile doğrudan temasa geçti. Ancak konuya aşina olan kaynaklar, şirket içinde dışarıdan alıcılarla satış konusunda görüşmediğini belirtti.

Tiktok'un ABD'deki işini devralmak için ilgili tarafların yanlarında çok miktarda para getirmesi gerekecek. Fiyat etiketinin 100 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Çarşamba günü ABD Temsilciler Meclisi Tiktok'un mülkiyetinin değişmesi yönünde oy kullandı ve böylece siyasi karar alma sürecindeki ilk engel ortadan kalktı. Bytedance'ı Çin Komünist Partisi tarafından kontrol edilen bir şirket olarak görüyorlar. Şimdi “Amerikalıları Yabancı Düşmanların Kontrollü Uygulamalarından Koruma Yasası” başlıklı yasa tasarısı Senato'ya gidiyor. Eğer kabul ederse belgenin yine de ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanması gerekiyor. Zaten rızasının sinyalini vermişti. Hala şüpheciler var. Yasanın ABD Anayasası tarafından güvence altına alınan ifade özgürlüğüne zarar verebileceği için dava açılabileceğinden korkuyorlar.

Satışa karşı direnç


Bytedance, satışa karşı tüm yasal yolların tüketilmesini istediğini zaten açıklamıştı. Tiktok patronu Shou Zi Chew perşembe günü kullanıcılarına bu karara karşı kendilerini savunma çağrısında bulundu. Tiktok'un ABD'de 170 milyona yakın üyesi bulunuyor. Chew, Tiktok'un ABD'deki uygulama mağazalarından atılmaması için tüm kanallarda görüşlerini belirtmelerini istedi.


(olb)



Haberin Sonu