Sürücü Otomasyonu – Giriş Formu

Seksenler

Yeni Üye
Programlamaya hem yeni başlayan kullanıcılar hem de kendini geliştirmek isteyen kullanıcılar için yepyeni bir projeye birlikte başlayıp birlikte ilerleme kararı aldık. Uzun süreceğini tahmin ettiğimiz bir projenin başlangıç yazısında sizlerle birlikteyiz. Öncelikle projemizi sizlere sunmaktan gurur duyarız.
Bu projede sürücü otomasyonunu sıfırdan kodlayıp birlikte geliştirmeye çalışacağız. Kullanıcı girişinden veritabanı bağlantısına kadar tüm işlemleri birlikte halledip fikir alışverişleriyle birlikte programımıza neler ekleyebiliriz veya kodladığımız kısımdaki hataları birlikte tespit edip birlikte çözümler bulmayı planlıyoruz. Aynı şirkette çalışmasak bile en azından aynı sitede bulunup bir proje üzerinde birlikte kodlama yapabilmeyi hedefliyoruz.

Bu projedeki amacımız, programlamaya yeni başlayan kullanıcıların deneyim kazanmalarını sağlamak aynı zaman da programlama üzerinde ilerlemek isteyen kullanıcılar için kendilerini geliştirmelerini amaçladık.

Programlamaya başladıktan sonra ilerlediğimiz kısımları tek tek konu açarak sizler ile paylaşacağız. Tabi ki bizim yaptığımız hatalar da olacaktır bunları sizler ile birlikte düzelteceğimize eminiz. İlerlediğimiz tüm adımların kaynak kodlarını sizler ile paylaşıyor olacağız ve siz de bizim ile eş zamanlı şekilde programı geliştirebileceksiniz. Aklınıza gelen ek özellik olduğunda lütfen bizim ile paylaşırsanız seviniriz.

Unutmayın ki bu projedeki amacımız sizler ile birlikte proje geliştirmek.


Projeye başlamadan önce gerekli programlar:
  • Visual Studio
  • Sql Server (Veritabanı)
  • – İleride ek programlar kullanılır ise buraya eklenecektir.
NOT: Yaptığımız her çalışma kendi üstüne deneyim ekleyebilir, güncelleme gelir. Basit düşünüp kendimizi konu üzerinde geliştireceğiz. Bu daha başlangıç unutmayın.
Basit bir anasayfa tasarımıyla projemize başlayalım. Sadece 1 adet buton, 2 adet textbox ve 2 label kullanarak anasayfamızı oluşturduk. Asıl yazılacak kodlar bu butonun arkaplan kısmında yer alıyor. Oluşturmuş olduğumuz buton da farklı form sayfalarına yönlendirilip ayrı kodlamalar ile süslendirilecek.

Giriş butonuna bastığımızda Form2 açılacağı için projeme Form2 ekledim.


Daha sonra Form1 içerisinde veritabanı bağlantısı yaptım. Veritabanı bağlantısı yapma sebebim, kullanıcı adı ve parolayı veritabanından kontrol edip doğru olup olmadığını sorgulayarak giriş yapmamızı sağlayacak. Buton tıklaması ile kullanıcı adı ve parolanın doğru olup olmadığını sorgulattım, doğru ise Form1 gizledim ve Form2 ‘ye geçiş yaptım. Yanlış ise uyarı mesajı vermesini sağladım.

Veritabanı bağlantısı
SQL veritabanında surucu_kursu adlı veritabanımı oluşturdum. Oluşturduğum bu veritabanı içerisinde personel_kayit adlı bir tablo oluşturdum. Giriş sayfamda kontrolünü sağlayacağım sadece kullanıcı adı ve şifre olduğu için kullanici_adi ve sifre olarak iki kolon açtım.

Form1 kodları;

namespace birlikte kodlayalim
Kod:
{
    public partial class Form1 : Form
    {
        public Form1()
        {
            InitializeComponent();
        }
        SqlDataReader dr;
        SqlConnection con;
        SqlDataAdapter da;
        SqlCommand cmd;
        void griddoldur()
        {
            con = new SqlConnection("server =DESKTOP-I6SDF2N\\PROJE; Initial Catalog = surucu_kursu; Integrated Security = SSPI");
            da = new SqlDataAdapter("Select * From personel_kayit", con);
        }     
        private void button1_Click_1(object sender, EventArgs e)
        {
            con = new SqlConnection("server =DESKTOP-I6SDF2N\\PROJE; Initial Catalog = surucu_kursu; Integrated Security = SSPI");
            cmd = new SqlCommand();
            con.Open();
            cmd.Connection = con;
            cmd.CommandText = "SELECT * FROM personel_kayit where kullanici_adi='" + textBox1.Text + "' AND sifre='" + textBox2.Text + "'";
            dr = cmd.ExecuteReader();
                if (dr.Read())
                {
                    MessageBox.Show("Tebrikler! Başarılı bir şekilde giriş yaptınız.");
                Form2 form2 = new Form2();
                form2.Show();
                this.Hide();
            }
                else
                {
                    MessageBox.Show("Kullanıcı adını ve şifrenizi kontrol ediniz.");
                }
                con.Close();
        }
        private void Form1_Load(object sender, EventArgs e)
        {
            griddoldur();
        }
    }
}
Öncelikle veritabanı bağlantısını yaptım. Veritabanı bağlantısını ayrıntı şekilde incelemek için sql veritabanı bağlantısı adlı konumuzu incelemenizi tavsiye ederim. Daha sonra Form_Load yani programımızın çalıştığı an itibariyle veritabanı bağlantımızı da çalıştırdım. Button1 tıklaması ile textboxlara yazılan kullanıcı adı ve şifreyi veritabanında olup olmadığının kontrolünü sağlayıp buna göre bize mesaj kutusu göndermesini sağladım ve doğru ise form2 açılacak, yanlış ise uyarı verip tekrar kontrol etmemizi sağlayacak.

Form2 Kodları
namespace birlikte_kodlayalim
Kod:
{

    public partial class Form2 : Form

    {

        public Form2()

        {

            InitializeComponent();

        }

        private void Form2_FormClosed(object sender, FormClosedEventArgs e)

        {

            Application.Exit();

        }

    }

}
Doğru girdikten sonra form1 kendisini gizleyip form2 açılıyor. Form2 nin formclosed özelliği ile birlikte şimdilik formu kapattığımızda programın tamamen kapanmasını sağladık. Programımızı geliştirdikçe bu kısımlar değişime açıktır. Kısa bir giriş ile projemize böylelikle başlamış bulunduk.

Proje başlangıç olarak ilk konumuzda sadece ana sayfa tasarımına yer verdik. Proje yapımını beraber gerçekleştireceğimiz için öncelikle sizlere fikrimizi sunmak istedik. Bizimle beraber projeyi geliştirmek isteyen kullanıcılar lütfen günlük olarak sitemizi kontrol etmeyi unutmasın.