PHP MSSQL Server Bağlantısı ODBC

Sevilay

Yeni Üye
Bu yazımızda yine sizlerle hedefimiz doğrultusunda bir yazı paylaşacağım. Sosyal medya ve forumlarda adını sıkça duyduğum PHP ile MSSQL Veritabanı Bağlantısını bu konuda sizlerle açıklığa kavuşturacağız.

Zamanında bununla ilgili bir proje yapmaya çalıştığımda İnternet ortamında bir tane bile güncel başlık ve konu olmadığını gördüm. Eski yazılara göre yaptığımda bir türlü bağlantıyı kuramamıştım. Daha sonra eski yazıları okuyup yeni PHP ve XAMPP sürümlerine entegre etmeye çalıştım. Sonunda yaptım ama bu işlem tam 2 ayıma mal oldu diyebilirim. 2 ay boyunca sabah akşam sırf bu sorunu çözmek için çalıştım. Başka yollar yok mu tabii var örneğin PDO ile ama kaynak maalesef yok varsa da eski olduğu için PHP sürümü ile uyuşmuyor. Lafı daha fazla uzatmadan nasıl yapılacağını göstermek istiyorum.

1) ODBC Driver 11 for SQL Server® – Windows
SQL Server programımızı ilk olarak yerel ağ ve uzak ağlara içmek için aşağıda vermiş olduğum linkten .dll kütüphanelerimizi indiriyoruz.

ODBC Connect – Windows

İndirme işlemini yaptıktan sonra çıkan dll dosyalarımızı bizim XAMPP programımızın içine dahil etmemiz gerekiyor.


Önemli : Eğer XAMPP kullanıyorsanız 7.2.5 veya 7.2.9 deneyin ben diğer sürümlerinde test etmeme rağmen çalıştıramadım.

2) ODBC Kütüphanesini PHP’ye Include Etme
İndirdiğimiz klasörün içinde ki bütün dosyaları Xampp içindeki ext dizinine atıyoruz. Bu işlemimizi yaptıktan sonra Php.ini içine girip gerekli ayarlamaları yapmamız gerekiyor. Burayı anlatmak yerine resimde göstereceğim.

PHP MSSQL Server Bağlantı
Kırmızı çerçeve içinde göstermiş olduğum yerleri biz kendi php.ini dosyamızda yapıyoruz. Başında ki (;) işaretlerinin kaldırıldığından emin olun ve kaydedin.

Kaydetme işlemini bitirdikten sonra artık XAMPP programımızı bir kere kapatıp açmamız gerekiyor. Arka planda çalışmayacak yani reset atacağız. Reset işlemini gerçekleştirdikten sonra artık Php ile MSSQL Veritabanı Bağlantısını gerçekleştirebilirsiniz. Aşağıda ki php sorgu ile bunu test edebilirsiniz.

PHP:
<?php  $baglanti = odbc_connect('DRIVER={SQL Server};SERVER=.\OZGUN;DATABASE=Deneme;',"Kullanıcıadi","Sifre"); ?>
Artık projemize kaldığımız yerden devam edebiliriz. Sizde eğer yazımızı faydalı bulduysanız yorum atabilir veya sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.