Maymun çiçeği virüsüne karşı ‘mesafe ve temas’ uyarısı

sıcakkafa

Yeni Üye
Medipol Mega Üniversite Hastanesinden yapılan açıklamada, Doç. Dr. Başaranoğlu, dünyada paniğe yol açan maymun çiçeği hastalığıyla ilgili bilgilendirmede bulundu.

Başaranoğlu, çiçek hastalığının binlerce yıldır yeryüzünde olan bir viral enfeksiyon olduğunu anımsattı.

Hastalığın 1980’de Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) tarafınca eradike edildiğini anlatan Başaranoğlu, şöyleki devam etti:

“Yüksek ateş, halsizlik, önemli sırt ağrısı, karın ağrısı ve kusma şikayetleri ile kendisini gösteren hastalık birkaç gün ortasında döküntü ile devam eder. Olayların yüzde 30’unda ölümcül seyreden bir hastalıktır. Tüm dünyada yaygın biçimde aşı uygulanması ile yeryüzünden silinmişti. Çiçek hastalığına sebep olan virüs ile tıpkı kümede yer alan maymun çiçeği virüsü de aslında yeni bir virüs değildir. Bilhassa Afrika kıtası ülkelerinde 1970’lerden beri aralıklı salgınlara sebep olan virüs, Afrika dışı birinci salgınını 2003’te yapmıştır. Mayıs 2022’nin başında Avrupa ülkelerinden hadise bildirimleri yapılmaya başlandı. Şu ana kadar 11 farklı ülkeyi içeren salgın tablosunda, 80 olayda kesin teşhis temalırken, 50 tane araştırmaya devam edilen hadise bulunuyor.”

“Sosyal araya ve temasa dikkat edilmesi gerekiyor”

Virüsün, ortak eşyaların kullanılması, bir arada ömür yahut damlacık yoluyla yakın temasla bulaştığına dikkati çeken Başaranoğlu, “Tipik olarak ateş, kas ağrısı, şiddetli baş ağrısı, önemli halsizlik ve büyümüş lenf nodları ile başlamakta. Ateşin ortaya çıkışından daha sonra 3 gün ortasında en çok yüz, gövde, avuç içi ve ayak tabanında görülen döküntü meydana gelir. Hastalık 2-4 hafta içerisinde bizatihi geçebilmekle birlikte yüzde 3-6 olayda ölümcül olabilmektedir. Virüsten korunmak için toplumsal aralığa ve temasa dikkat edilmesi gerekiyor.” tabirlerini kullandı.

Doç. Dr. Başaranoğlu, bağışıklığı baskılanmış hastaların şiddetli formlar açısından risk kümesinde olduğu ihtarında bulunarak şunları kaydetti:

“Maymun çiçek virüsüne karşı aşı 2019’da onaylanmakla birlikte şu an için yaygın olarak kullanımda değildir. Çiçek aşısı 1980 yılına kadar dünyada rutin olarak uygulanırken, eradikasyonun açıklanmasından daha sonra aşılama durdurulup, üretimi de sonlandırıldı. 1980’den daha sonra geçmişte uygulanmakta olan çiçek hastalığı aşısının maymun çiçek virüsü hastalığına yüzde 85 oranında faal olduğu bildirilmektedir. Evvelki çiçek aşısı varlığı maymun çiçek hastalığının daha yavaşça seyretmesini sağlayabilir.”

Afrika kökenli virüs birinci vakit içinderda 7 Mayıs’ta İngiltere’de görüldü, son iki haftada Avrupa’da 11 ülkeye yayıldı. İngiltere, İspanya, Portekiz, Almanya, İtalya, ABD, Kanada, Belçika, Hollanda ve Avustralya’daki olaylar doğrulandı. Bilim insanları, maymun çiçeği hastalığının Kovid-19 üzere bir salgına dönüşmeyeceğini söylemiş oldu.