MacBook Pro M2 Pro sökme: NAND siniri ve değiştirilmiş ısı bloğu

sıcakkafa

Yeni Üye
MacBook Pro M2 Pro, önceki modelle nasıl karşılaştırılır? Beklendiği gibi, onarım uzmanı iFixIt’in ilk sökme işleminin gösterdiği gibi, farklar oldukça küçük. Ancak, o zamanlar birçok gözlemcinin tahmin ettiğinden daha fazla şey oldu ve bunun nedeni, Apple’ın tedarik zincirindeki sorunlar gibi görünüyor.


MacBook Air M2’deki gibi SSD


Her şeyden önce, sökme işlemi, Apple’ın yeni profesyonel dizüstü bilgisayarın temel modelinde tümleşik SSD’yi kestiği korkusunu doğruluyor. Kıyaslamalar zaten şunu önermişti: Blackmagic Disk Speed Test ile yapılan ölçümlerde, 14 inç MacBook Pro’da bulunan 512 GB SSD, 3000 MB/s civarında okuma ve yazma hızlarına ulaştı. Mac & i tarafından 2 TB SSD ile test edilen 2023 MacBook Pro ise sırasıyla 5000 ve 6000 MB/s okuma ve yazma hızlarıyla neredeyse iki kat daha hızlı aktarım hızlarına ulaştı.


Bunun nedeni sökme işleminde gösterilmiştir: M1 Pro ile MacBook Pro’daki gibi dört küçük 128 GB modül, iki büyük 256 GB bellekle değiştirilmiştir. Aynı zamanda bu, kullanılabilir bellek kanallarını azaltır ve aktarım hızlarının neredeyse yarıya inmesini sağlar. Apple’ın bunu neden profesyonel cihazlarına yaptığı belli değil – daha küçük modülleri satın alırken zorluklar olabilir. Apple’ın neden hala 512 GB’lık bir sürüm sunduğunu merak eden sadece iFixIt değil. Apple bu kritik kararı MacBook Air M2 ve 13 inç MacBook Pro M2’de zaten almıştı ve bu yeni profesyonel cihazlara hiç uymuyor.

Yeni ısı dağılımı mimarisi


Ayrıca, sökme başka bir ilginç değişikliği gösteriyor. Apple, incelenen modelde soğutucuyu azaltmış. Bunun birkaç nedeni olabilir. M2 Pro SoC’nin boyutu (kapladığı alan) değişti ve bu da bir ayarlama gerektirdi. Nedeni: M1 Pro’nun çekirdeğin her iki tarafında birer 8GB Samsung LPDDR5 RAM modülü bulunurken, M2 Pro’nun çekirdeğin her iki tarafında iki adet 4GB SK Hynix LPDDR5 RAM modülü vardır – toplam dört adet. Bunlar, MacBook Air M2’de bulunan RAM modüllerinin aynısıdır. Değiştirilen düzenleme daha sonra soğutucuyu küçülttü.


Önerilen Haber Amaçlı İçerik



İzninizle, harici bir YouTube videosu (Google Ireland Limited) buraya yüklenecek.



Her zaman YouTube videosunu yükle

YouTube videosunu şimdi yükle




M2 Pro/Max özellikli MacBook Pro burada




iFixIt, yenilemenin Apple’daki tedarik zinciri sorunlarıyla da ilgisi olabileceğini düşünüyor. Baş analist Dylan Patel’e göre, bir SemiAnalysis uzmanı onarım uzmanına Apple’ın tasarım kararını verdiğinde soğutucular için gerekli olan ABF alt tabakalarını bulmanın zor olduğunu söyledi: “İki büyük modül yerine dört küçük modül kullanarak karmaşıklığı azaltabilirler. Bellekten SoC’ye alt tabaka içindeki Azaltma yönlendirmeleri, alt tabaka üzerinde daha az katmanla sonuçlanır.” Bunun SoC’nin uzun vadeli termal kararlılığını etkileyip etkilemeyeceği henüz görülmedi. Neyse ki, önceki kıyaslamalar ve testler bunu önermiyor.





Mac & i'den daha fazlası



Mac & i'den daha fazlası




(bsc)



Haberin Sonu