Lavrov, BM Genel Heyeti’nde konuştu

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Lavrov, BM Genel Heyeti’nde konuştu
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 76. BM Genel Konsey oturumunda gündemi kıymetlendirerek, Washington ile Moskova içindeki ihtilaflı bahislere dair açıklamada bulundu.




Sputnik, Lavrov’un konuşmasından öne çıkanları derledi:


ABD’nin ‘demokrasi zirvesi’ fikri

olağan olarak doruğun iştirakçilerini Washington kendisi belirleyecek, bir ülkenin demokratik standartlara uygunluk derecesini belirleme hakkını gasp edecek. Aslında bu teşebbüs pek soğuk savaş ruhuna uygun, tüm muhaliflere karşı yeni bir ideolojik haçlı seferi ilan ediyor.
Demokrasi tepesi, dünyayı ‘dostlar’ ve ‘düşmanlar’ olarak bölme tarafında atılan bir adım olacak.

ABD kalkınma modelinin dayatılması

ABD Lideri Joe Biden, geçtiğimiz günlerde kendi tabiriyle ‘diğer ülkeleri değiştirmek’ için artık askeri usullere başvurmayacaklarını duyurdu. ABD’nin bir daha sonraki adımı atmasını ve sırf güç kullanmasını değil, hem de kalkınma modelini dayatmanın öbür formlarından de vazgeçmesini bekliyoruz.

Çatışmaların tahlili

Afganistan, Suriye, Libya, başka sıcak noktalarda, tüm dış aktörlerden, toplumun kültürel ve medeniyetsel özelliklerini anlamak, insani yardımı siyasallaştırmayı reddetmek, ilgili ülkelerin tüm ana etnik, mezhepsel ve siyasi güçleri dahil geniş kapsayıcı iktidar organlarının oluşumuna yardım etmek bekleniyor.
Rusya, bu formülü temel alarak Afganistan için tahlili ‘genişletilmiş üçlü’ (Rusya, ABD, Çin, Pakistan) ve Moskova formatı üzerinden ilerletilmesinde yapan rol oynuyor, Suriye’deki durumun Astana süreci kapsamında istikrara kavuşturulmasına yardımcı oluyor, Libya’daki siyasi ıslahatların hayata geçirilmesi emeliyle bu ülkedeki tüm taraflarla ortak çalışıyor.

Stratejik istikrar

Yeterli niyet var ise, silah denetiminin geleceği konusunda karşılıklı olarak kabul edilebilir kararlara varmak çok mümkün.
Sorumluluk dolu yaklaşım, stratejik istikrarın öbür alanlarında da talep görüyor. Washington, INF’ten (Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması) çıktıktan daha sonra Rusya, ABD üretimi misal sistemlerin konuşlandırılmayacağı bölgelerde, karada konuşlu nükleer başlıklara sahip olan ve olmayan orta ve kısa menzilli füzeleri konuşlandırmama konusunda tek taraflı bir taahhütte bulundu. Misal moratoryum ilan etme teklifimize NATO üyelerinden, altını çizerek söylüyorum, karşılıklı doğrulama tedbirleri ile desteklenen bir tepki bekliyoruz.

AUKUS ve ABD denizaltıları

Memleketler arası hukukun şartsız halde gözetilmesi yerine kurallara dayalı bir sistemin dayatılması, blok siyasetinin tehlikeli sabıkalarına, Batı ülkeler kümesi ve geriye kalan ülkeler içinde ayrım çizgilerinin oluşturulmasına yol açacak.
Gerçi, son olaylar şunu gösterdi ki, bir ülke çok bağımsız hale geldiğinde iradeci kurallar Batı kampı ortasında de kullanılabilir.
En azından dünya medyası, Avustralya’ya denizaltı tedarikiyle ilgili destanı, Avrupa’nın ‘stratejik özerkliği’ ile ilgili, bilhassa ABD’nin Afganistan’dan çabukla çekilmesinden daha sonra ağırlaşan konuşmalara bir reaksiyon olarak gördü. Bu çekilmeden daha sonra oluşan kaos da Batı’nın kendi dünya sistemini kurmak için temel aldığı kuralları illüstrasyonudur.

İnternetin askerileştirilmesi

Yeni global sorun ve tehditler içinde, birtakım ülkelerin interneti askerileştirme, siber silahlanma yarışını başlatma niyeti yer alıyor. Rusya, memleketler arası bilgi güvenliğini sağlamanın yollarıyla ilgili Birleşmiş Milletler platformunda mutabakata varılmasından yana.
Burada da kriter, birilerinin ‘özel kuralları’ değil, tüm kaygıları şeffaf, kanıtlar temelinde kıymetlendirme fırsatını veren memleketler arası mutabakatlar olmalı. Bilgi ve irtibat teknolojilerinin kullanmasında ülkelerin tek tip sorumlu davranış standartlarını geliştirme ve siber cürümlere ait kozmik bir mukavele hazırlama istikametindeki teşebbüslerimiz bunu amaçlıyor.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.