iPhone sesli yardımcısında GPT: Siri çıkmazda mı?

sıcakkafa

Yeni Üye
Son haftalarda kullanıcı forumlarında giderek daha sık okunmaya başlandı: Apple, Google ve Amazon’un üretken metin AI GPT’nin yeteneklerini neden sesli asistanlarına entegre etmediğine dair anlaşılmaz soru. OpenAI ve Microsoft, bir bilgisayarın insanları ne kadar iyi anlayabildiğini ve hatta çoğu durumda yararlı cevaplar sağlayabildiğini göstermek için ChatGPT’yi örnek olarak kullanırken, birçok kullanıcı kurulu sistemlerin yerinde durduğunu düşünüyor. Yalnızca veritabanları kadar akıllıdırlar ve bir istek, geliştiricilerin düşündüğü mantığa tam olarak uymadığında beceriksizdirler. Bununla birlikte, Siri’nin geliştirilmesine yardımcı olan eski bir Apple çalışanına göre, mevcut yazılımla GPT tarzı bir geliştirmenin neredeyse imkansız olduğu söyleniyor.


New York Times, Apple’ın üretken yapay zekayı çevreleyen yutturmaca arasında gizlice metin yapay zekası ile deneyler yaptığını bildiriyor. Birkaç hafta önce Cupertino’daki Apple Park’ta gerçekleşen Apple çalışanları için dahili AI zirvesinden başlangıçta hiçbir şey sızdırılmadı ve bu, iPhone üreticisinin yakında ChatGPT’ye tepki göstereceğini gösteriyor. Ancak yeni rapor, bu alandaki ilerlemenin de ele alındığını ve Siri ekibinin de işin içinde olduğunu belirtiyor. Bard adlı kendi sistemiyle ChatGPT’ye anında yanıt veren Google’ın aksine Apple, bilindiği üzere gelişmelere şu ana kadar sessiz kaldı. En erken Haziran ayındaki WWDC geliştirici konferansına kadar bir ilk tepki beklenmiyor – eğer varsa.

Beceriksiz, hantal – bir kartopu


En azından, Siri’nin biraz ayarlanması gerektiği umudu, eski Apple mühendisi John Burkey tarafından reddediliyor. Yapay zeka tabanlı dil yardımcısı yazılımı üreticisi Brighten.ai’nin şu anki genel müdürü, Apple’daki Siri Advanced Development Group’ta yaklaşık iki yıl (2014 ile 2016 arasında) çalıştı. Raporda, Siri’nin programlamasının ayıltıcı bir resmini çiziyor. Kullanışsız koddan, çeşitli dillerde bir kartopu ifadesinden ve hantal bir tasarımdan bahsediyor.


Yeni kümeler eklemek gibi basit eklemeler bile, oldukça zaman alan bir süreç olan tüm veritabanının yeniden oluşturulmasını gerektiriyordu. Kapsamına bağlı olarak, yeni arama araçları gibi büyük değişikliklerin istenen sonuca ulaşması dört ila altı hafta, hatta bir yıla kadar sürebilir. Mevcut sisteme dayalı olarak, Siri’nin kendisini ChatGPT’ye benzer yaratıcı bir şekilde sunmasının hiçbir yolu olmadığını tahmin etti. ChatGPT’nin yeteneklerini bir kez daha önemli ölçüde artıran GPT-4 kısa süre önce kullanıma sunuldu.

2011 yılında tanıtıldı


Siri, 2011 yılında Apple tarafından tanıtıldı ve iOS işletim sistemine entegre edildi. Yazılım daha önce ayrı bir uygulama olarak mevcuttu. Apple bunu ve o sırada üretici şirketin bilgi birikimini satın aldı. New York Times’a göre, sanal asistanlar Siri, Alexa ve Google Asistan, AI yarışını kaybetti – yazılımın vazgeçilmez hale gelmesinden on yıldan fazla bir süre geçti. 2018 gibi erken bir tarihte, eleştiri Apple’ı kendi başına başarısız olmakla suçlayan o zamanki Siri’nin kurucu ortağı Norman Winarsky tarafından dile getirildi. En azından Apple’ın Siri’yi hayatın her alanında asistan yapmak isterken yanlış hesap yaptığı açıklaması, gerçeğin yerini aldı. ChatGPT de tam olarak bu iddianın peşinden gidiyor ve birçok kişiye göre bunu yerleşik sistemlerden çok daha iyi yapabiliyor.




Mac & i'den daha fazlası



Mac & i'den daha fazlası




(mki)



Haberin Sonu