“Blackhawk”: ARM, Apple Silicon'a rakip olmak istiyor

sıcakkafa

Yeni Üye
ARM'in standart CPU çekirdekleri ile Apple & Co.'nun özel tasarımları arasındaki farkın bu yıl daha fazla büyümesi beklenmiyor. Aksine: ARM, mobil çekirdekleriyle en güçlüleri yakalamak istiyor.

Reklamcılık



Bugüne kadar Apple'ın A serisi iPhone çipleri, akıllı telefonlar söz konusu olduğunda en hızlı ve en verimli CPU çekirdeklerine ev sahipliği yapıyordu. Macbook'lar ve Mac'lerdeki M işlemciler, AMD ve Intel'in en hızlı CPU'larıyla rekabet ediyor.

ARM, “Blackhawk” kod adı altında son beş yıl içinde en büyük hız sıçramasını yapmak istiyor. Bu ilk olarak analist Patrick Moorhead tarafından bildirildi; Bir ARM sözcüsü, daha fazla ayrıntı vermeden bilgileri The Register'a doğruladı.

Performansta yüksek sıçrama gerekli


Bu nedenle performans artışının, Cortex-A78'in ARM'in ilk ekstra geniş CPU çekirdeği olan Cortex-X1'e dönüştürülmesinde elde edilenden daha büyük olması gerekir. Ek kayan nokta işlem hatları ekledi, daha fazla talimatın kodunu çözdü ve daha büyük önbellekler kullandı. Geçen yılki Cortex-A77 ile karşılaştırıldığında Cortex-X1 zirve noktasında yüzde 30'a kadar daha hızlıydı.

ARM'in rakamları, Geekbench 6 karşılaştırma testinin sonuçlarına atıfta bulunuyor. Apple'ın iPhone 15 Pro'daki A17 Pro'su, yaklaşık 2900 tek çekirdek puanı elde ediyor. Qualcomm'un Snapdragon 8 Gen 3'ündeki Cortex-X4 çekirdeği 2300 puanla iyi bir puana sahip. Bu nesle yetişebilmek için Cortex-X5'in en az yüzde 25 daha hızlı olması gerekiyor.

“Blackhawk” bu isimle piyasaya çıkabilir: ARM, tasarımı bu yılın sonlarında sunmak istiyor, dolayısıyla tüm süreç Cortex-X6'ya kadar sürmemeli. İlgili işlemcilere sahip akıllı telefonlar 2025'in başlarında ortaya çıkabilir.

Daha fazla rekabet


Bu durumdan en büyük yararlananlardan biri, Dimensity 9300 ile bir kez daha üst düzey hedeflerini sergileyen ancak kendi temel geliştirmeleri için hiçbir kaynağı olmayan Mediatek olacaktır. Qualcomm, gelecekte Oryon çekirdeklerini daha da geliştirerek Snapdragon X Elite dizüstü bilgisayar işlemcisinden sonra bunları akıllı telefonlara getirmek istiyor. Bu, ARM'nin orta vadede Cortex çekirdeklerinin önemli bir lisansını kaybedeceği anlamına geliyor; genel mimari lisansı ARM'e daha az para kazandırıyor.

Bu, ARM'ın teması kaybetmediğinden emin olmasının bir başka nedenidir. Apple, işlemcilerini üçüncü taraf üreticilere satmıyor ve bu nedenle bir tehdit oluşturmuyor olsa da Qualcomm, daha güçlü özel çekirdeklerini Android dünyasına getirmek istiyor. Bu da pazar dinamiklerini değiştiriyor.


(mma)



Haberin Sonu