Biden, Huawei ihracat yasağındaki istisnaları durdurdu

sıcakkafa

Yeni Üye
ABD, Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki devlete bağlı şirketlerin en son teknolojiye erişimini zorlaştırmak için çabalarını artırıyor. Özellikle bazı Çinli şirketlerin yeniden satış yasaklarını atlatması nedeniyle ihracat yasağı listesindeki şirketlerin listesi uzuyor. ABD Başkanı Joe Biden, Çin’e bu tür ihracatı da yasaklayacak olan özellikle gelişmiş çip üretim teknolojisine yönelik ihracat yasağı için Japonya ve Hollanda’nın desteğini aldı. Ve şimdi ABD hükümeti artık Huawei’ye teknoloji satışı için muafiyet vermiyor.


ABD Başkanı Donald Trump altında ABD, Huawei ve Çinli çip üreticisi SMIC’e teknoloji satışları da dahil olmak üzere yeni ihracat yasakları çıkardı. Bununla birlikte, aynı zamanda, ABD hükümeti kapsamlı muafiyetler verdi. Örneğin, 9 Kasım 2020’den 20 Nisan 2021’e kadar olan beş buçuk ayda, Huawei ile ilgili toplam değeri 61 milyar ABD Doları olan 113 ihracat lisansı ve SMIC’ye toplam değeri 42 ABD Doları olan 188 ihracat lisansı verildi. milyar. Karşılaştırma için: Huawei, 2021’de neredeyse 100 milyar dolar satış yaptı, geçen yıl tam olarak 92 milyar dolar değil.


Huawei ile ilgili muafiyetler 5G teknolojisi için geçerli değildi, ancak 4G, WLAN ve diğerleri için geçerliydi. Ticaret Bakanlığı şimdi birkaç ABD şirketini Huawei için daha fazla muafiyet vermeyeceği konusunda bilgilendirdi. Financial Times, içerdekilere atıfta bulunarak bildiriyor. Biden böylece Cumhuriyetçilerin bir talebini yerine getiriyor. Bununla birlikte, rota değişikliği, Huawei’nin son yıllarda iş alanlarını önemli ölçüde genişlettiği arka planda da gerçekleşiyor.

Hollanda ve Japonya fişleri takip ediyor


ABD servisleri, Huawei’nin Çin Halk Cumhuriyeti’ne casusluk yapması için yardım ettiği sonucuna vardı. Başkan Biden yönetiminde Ticaret Departmanı kendi düzenlemelerini gözden geçirmeye başladı. Amaç, Halk Kurtuluş Ordusu’nun ABD teknolojisi ile silah geliştirmesini zorlaştırmaktır. Özellikle nükleer silah simülasyonları, hipersonik silahlar ve yapay zeka için uygun olan çiplerle ilgilidir.

ABD bu amaçla geçtiğimiz hafta Hollanda ve Japonya hükümetleriyle anlaşmaya vardı. Bu iki eyalet, gelişmiş litografi makineleri de dahil olmak üzere belirli bilgisayar çipi üretim ekipmanlarının ihracatını yasaklama sözü verdi. Japonya’da bu özellikle Tokyo Electron ve Nikon için, Hollanda’da ASLM için geçerlidir. Bu şirket Financial Times’a, uygulamanın zaman alacağı için bu yıl herhangi bir etki beklemediğini söyledi. Yasak, geçen yıldan beri ABD şirketleri için yürürlükte.



(ds)



Haberin Sonu