BA. 2, bildiğimiz varyantlardan epeyce farklı!

sıcakkafa

Yeni Üye
Yasemin SALİH

Dünya Sıhhat Örgütü’ne göre COVID-19’un dünya genelindeki yayılımı giderek azalıyor. Aşılar niçiniyle vefat oranları da tıpkı biçimde aşağı istikametli seyir halinde. Tam da Avrupa başta olmak üzere biroldukca ülkede “normalleşme” kararları artmışken, gözler bir daha sıkıntının asıl kaynağı olan Çin’e çevrildi. Çin hükümeti hala dünya genelinde baskın olan Omicron’un alt varyantı olarak bilim dünyasının listesine giren BA. 2 varyantına karşı sert tedbirler açıklıyor.

DSÖ de, çabucak hemen birinci nerede tespit edildiği kesin olarak bilinmeyen Omicron’un BA.2 alt varyantının, giderek artan süratle yayıldığını belirtti. “Omicron’un bilinen varyantı BA. 1 ile BA. 2 içinde 20’den çok mutasyon var. Bu iki varyant birbirinden ayrışıyor” halinde açıklama yapan DSÖ’ye göre yeni varyant fazlaca daha süratli ve daha evvel Omicron geçiren şahısları de enfekte ediyor.

En az iki kat süratli

Mikrobiyoloji alanında memleketler arası çalışmaları olan Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Mehmet Ünlü, BA. 2 varyantıyla ilgili görüşlerini DÜNYA’yla paylaştı. Ünlü’ye nazaran BA. 2’yi anlamak için işe Omicron ile başlamak lazım.

Ünlü bu durumu şu biçimde deklare etti: “Omicron filogenetik açıdan öbür COVID varyantlarına epeyce uzak bir virüs. Omicron şayet pandemiden daha sonra ortaya çıksaydı biz onu yeni bir virüs olarak tanımlayacaktık. Tahminen de Sars Cov 3 diyecektik. Bana nazaran Omicron aslında Sars Cov 3’tür. Zira filogenetik ağacın fazlaca uzak bir yerinde duruyor. Delta’dan gelişmedi. Öbür bir seyir izledi. Bakıldığında immun yetmezlik olanlarda hayli uzun mühlet kalabiliyor. Bu bireylerde gelişmiş olabilir. Yahut bir hayvana geçip yeniden beşere dönmüş olabilir. Bunlar tam bilinmiyor fakat başka bir virüs olduğu biliniyor.”

Ünlü’nün dikkat çektiği ikinci bahis ise nasıl Omicron evvelkilerden farklı bir virüs ise BA. 2’nin de benzeri bir durumda olduğu. Ünlü, “Omicron ile BA. 2 içindeki fark, birinci çıkan Wuhan varyantıyla Delta içindeki farktan hayli daha büyük. İkisinin içinde fazlaca daha fazla varyantlar var” dedi. Çin’de sert önlemler alındığını hatırlatan Ünlü şu biçimde devam etti: “BA. 2, epeyce süratli yayılıyor. Bu niçinle Şanghay’da önemli kapanmalar var. Dünya tedarik zinciri, BA. 2’den çok büyük etkilenecek üzere görünüyor.”

Yeni virüsün daha süratli hücreye girdiğini, hücreye girdikten daha sonra Omicron’dan daha süratli biçimde kendini çoğalttığını ve dışarı çıktığını aktaran Ünlü, hastalandırma yeteneğinin ise çabucak hemen netlik kazanmadığını söz etti. Ünlü, “Burada Omicron’da olduğu üzere yanlış bir algı yaratılmamalı. Omicron niçiniyle daha geçtiğimiz günlerde tüm aşıları tamam, hastalığı da evvelde geçirmiş bir meslektaşımızı kaybettik. Nasıl olsa yavaşça geçiyor denilmemeli. Obezitesi olanlarda, immün yetmezliği bulunan şahıslarda riskler yaratıyor. Aşılı da olsa yine yeniden beşerler yakalanıyor” diye konuştu.

Test değil, semptom değerli

Prof. Dr. Mehmet Ünlü’ye göre ortasında bulunduğumuz şartlarda koronavirüsle savaşmak için asıl dikkate alınması gereken data, test sonuçları değil; semptomlar. Ünlü, bu durumu şöyleki deklare etti: “Testlerde kahır yaşıyoruz. Piyasadaki PCR testleri gerçek sonuçlar göstermeyebiliyor. Semptomunuz var ise kendinizi izole edin. Kimseye yaklaşmayın. Yanınızdaki insanlara da durumunuz hakkında bilgi verin. Semptomlar bireye göre farklılaşabiliyor. Öne çıkan bir ağrı kelam konusu. Boğazda şişme vs olabiliyor. bir daha de şahıslar içinde değişkenlik gösteriyor. Burada ‘interferon yanıt’ epey değerli. Virüs bir hücreye girince o hücre başkalarını uyarır. Biosentezi durdurun der. Giren virüsün onu kendisi için kullanımını önlemek için. İnterferon vaktinde gereğince salgılanırsa hastalık yavaşça seyrediyor. Şayet şayet olmazsa bağışıklık sistemi panik yapıyor. Sitokin fırtınası oluyor. Bu niçinle virüsün tesirleri bireyden bireye değişiyor. Ben BA. 2’nin daha epeyce beşere bulaştığı ve aşıların da koruyuculuğu uzun periyodik olmadığı için daha fazlaca tesir yaratacağını düşünüyorum.”