Apple: Yeni Siri chatbot rekabetini yakalamalı

sıcakkafa

Yeni Üye
Apple'ın Ekim 2011'deki sesli asistan Siri'ye ilişkin resmi sunumuna bakarsanız, iPhone 4S ile tanıtılan yapay zeka sistemi neredeyse büyülü görünüyor: soruları yanıtlıyor, randevuları ayarlıyor, yer arıyor veya müzik çalıyor – ve bunların hepsi olmadan, kesin komutları bilmeniz gerekir. Ne yazık ki, pratikte durum pek de öyle değildi: Siri'nin piyasaya sürülmesinden neredeyse 13 yıl sonra bile, yazılım son derece sinir bozucu olabiliyor ve insan, teknoloji açısından yalnızca birkaç santimetre ilerlemiş olduğu hissine kapılıyor. Ancak Apple, Siri'den tamamen vazgeçmeyecek. Bunun yerine şirket, iOS 18 ile daha da geliştirmeyi planlıyor. Bu, New York Times'ın bilgili çevrelere dayandırdığı haberine göre.

Reklamcılık



Apple'ın yapay zeka stratejisinin Siri “çekirdeği” yeniden oluşturuldu


Apple, ChatGPT gibi chatbot sistemlerinden ilham almak istiyor gibi görünüyor. Yazılım patronu Craig Federighi ve AI başkanı John Giannandrea, farklılıkları tanımak için kişisel olarak OpenAI sistemiyle birkaç hafta geçirdiler. Gazetenin devamına göre, Siri ekibinin gerçekten yüksek kaliteli yapay zeka yeteneklerini işe almak için gerekli kaynaklardan şu ana kadar yoksun olduğu da dikkat çekiciydi. Ancak Apple, sevilmeyen Siri'yi ortadan kaldırmak yerine kendi temelinde devam etmek istiyor. OpenAI & Co.'nun kaydettiği ilerleme göz önüne alındığında iPhone'un “aptal bir taş” haline gelebileceği korkusu var.

Daha önce de belirtildiği gibi grup, iPhone'daki büyük bir yerel dil modeli ile kendi çiplerini temel alan bir sunucu altyapısının birleşimine güveniyor. Geçtiğimiz günlerde Apple'ın daha karmaşık görevler için de OpenAI'den yardım alabileceği yönünde söylentiler yeniden ortaya çıkmıştı. Bu, yeni işlevlere olanak tanıyacak, ancak aynı zamanda yapay zeka şirketinin teknolojisinin garip ve hatta sorunlu yanıtlar vermesi durumunda Apple'a da bir mazeret sunacaktır. Google (Gemini), Baidu (Erniebot, yalnızca Çin için) ve Anthropic (Claude) ile benzer görüşmelerin olduğu veya en azından benzer görüşmelerin olduğu söyleniyor. OpenAI, insanları Pazartesi günü canlı bir etkinliğe davet etti ancak Apple'ın orada olması pek olası değil. Yapay zeka stratejisinin, 10 Haziran'dan itibaren doğrudan kendi geliştirici konferansı WWDC'de sunulması çok daha muhtemel.

Sesli asistan daha çok bir chatbot'a benziyor


New York Times'a göre Apple'ın yapay zeka yarışında “birçok avantajı” var. Buna, piyasadaki iki milyardan fazla cihazın yanı sıra, işlemcileri uzun süredir Face ID yüz tanıma için kullanılan AI teknolojisini (Neural Engine) içeren lider çip ekibi de dahildir.

2018'de Apple'dan ayrılan Siri'nin kurucu ortağı (kendisi de bir satın alma) Tom Gruber, Siri'nin her zaman dili ve bağlamı anlayan bir sohbet robotu (“konuşma arayüzü”) gibi çalışmasının tasarlandığını söylüyor. “Bu zor bir sorun.” Artık teknoloji hazır ve Siri'yi çok daha iyi tasarlamak mümkün olmalı. Bu, Siri'nin “her şeye” yanıt vermesiyle ilgili değil çünkü bu sorun anlamına gelebilir.




(bsc)



Haberin Sonu