ABD ve İngiltere’de yeni maymun çiçeği olayları

dunyadan

Global Mod
Global Mod
ABD ve İngiltere’de yeni maymun çiçeği olayları
ilk vakit içinderda Orta ve Batı Afrika’da ortaya çıkan endemik maymun çiçeği virüsü (monkeypox), Avrupa’da yayılımının sürdürürken ABD’de de bir yeni hadise tespit edildi.


Dün Portekiz’de 5, İspanya’da 8 bireyde tespit edilen virüs, bugün ABD’de Massachusetts’li bir şahısta görüldü.

Massachusetts health authorities confirmed a case of monkeypox Wednesday after the Centers for Disease Control and Prevention said it was monitoring the possible spread of the rare but potentially serious viral illness. https://t.co/KVPcFxapIT

— The Washington Post (@washingtonpost) May 18, 2022



ABD’de bu yıl birinci kere tespit edilen virüse, Massachusetts’li adamda Kanada’ya seyahatinden daha sonra rastlandı. Hastalık Denetim Merkezleri ve Massachusetts Halk Sıhhati Departmanı geçtiğimiz gün hadiseyi onayladı.


Kimliği açıklanmayan hastanın hastaneye kaldırıldığı ve durumunun âlâ olduğu bildirildi.


ABD’de geçen yıl da Temmuz ve Kasım aylarında 2 farklı maymun çiçeği olayına rastlanmıştı.


Uzmanlar, virüsün nasıl yayıldığını ve hadiselerin nasıl temaslı olabileceğini belirlemeye çalışıyor. Johns Hopkins Sıhhat Güvenliği Merkezi yöneticisi Tom Inglesby, geçmişteki maymun çiçeği salgınlarının tipik olarak küçük kümelerle hudutlu olduğunu söylemiş oldu.


Inglesby, “Bu yüzden, sahip olduğumuz bilgilere nazaran bu noktada halk için riskin epeyce fazlaca düşük olduğunu düşünüyorum” dedi.


İngiltere’de olay sayısı 9’a yükseldi


İngiltere’de 2 maymun çiçeği virüsü olayının daha tespit edilmesiyle 6 Mayıs’tan bu yana görülen hadise sayısı 9’a çıktı.


İngiltere Sıhhat Güvenliği Ajansı (UKHSA), yeni olayların virüsün endemik olduğu bir ülkeyle rastgele bir seyahat teması olmadığını, bu niçinle bireylerin bulaşma yoluyla enfekte olmasının mümkün olduğunu duyurdu.

Two more people infected with monkeypox to take total to nine in UK https://t.co/gCxCd5ExUP

— BBC News (UK) (@BBCNews) May 18, 2022



UKHSA, yeni olaylardan birinin başşehir Londra’da, ötekinin ise ülkenin güney doğusunda tespit edildiğini, olay sayısının 9’a yükseldiğini kaydetti.


Ajans, son maymun çiçeği virüsü hadiselerinin yüklü olarak eşcinsel ve biseksüel bireyler içinde olduğunu belirterek yeni olayların daha evvel teyit edilmişlerle kontağı olmadığı bilgisini paylaştı.


Virüsün Avrupa’da birinci vakit içinderda 6 Mayıs’ta İngiltere’de bir şahısta görüldüğü doğrulanmış, Orta ve Batı Afrika’da maymundan beşere geçen endemik bir virüsün niye olduğu ender bir hastalık olan maymun çiçeğinin, İspanya’nın başşehri Madrid’de 8, Portekiz’in başşehri Lizbon’da da 5 bireyde tespit edildiği açıklanmıştı.


Belirtileri ve kuluçka mühleti


Orta ve Batı Afrika’da yaygın olarak görülen, fareler üzere enfekte kemirgenler yahut öbür hayvanlardan bulaşan maymun çiçeği virüsünün, direkt fizikî temas, cinsel münasebet ve havadaki damlacıklar aracılığıyla yayıldığı da biliniyor.


Maymun çiçeğinde, deride döküntü ve kabarıklıklar, ateş, sırt ve kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri en yaygın belirtiler.


Dünya Sıhhat Örgütü’ne (DSÖ) göre, maymun çiçeği olan hastalarda ateşin başlamasından daha sonraki 1 ila 3 gün ortasında deri döküntüleri görülüyor. Döküntüler daha fazlaca yüzde ağırlaşırken, yüze ek olarak, avuç içi ve ayak tabanları, ağız mukozasını, cinsel organları da etkiliyor.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.