ABD Lideri Biden: Maymun çiçeği virüsüyle ilgili herkes endişelenmeli

dunyadan

Global Mod
Global Mod
ABD Lideri Biden: Maymun çiçeği virüsüyle ilgili herkes endişelenmeli
ABD Lideri Joe Biden, Güney Kore temaslarını tamamladı. Ülkeden ayrılmadan evvel Osan Hava Üssü’nde konuşan Biden, Avrupa’da ve ABD’de de tespit edilen maymun çiçeği virüsü hakkında açıklamalarda bulundu.


Virüsün yayılması durumunda bunun değerli sonuçlar doğuracağını tabir eden Biden, “Virüsün yayılım düzeyiyle ilgili bana bilgi verilmedi ancak herkes bunun hakkında endişelenmeli” dedi.


Biden ayrıyeten, hangi aşının virüse tesir edebileceği ile ilgili çalışmaların sürdüğünü de kelamlarına ekledi.


Biden, açıklamalarının akabinde Asya’daki temaslarını sürdürmek üzere Japonya’ya gidecek.


DSÖ doğruladı: En az 12 ülkede tespit edildi


Dünya Sıhhat Örgütü, dünya genelinde yayılmada devam eden maymun çiçeği virüsü hakkında açıklamada bulundu. Yapılan açıklama, “En az 12 ülkede 80’den çok maymun çiçeği hadisesi doğrulandı” tabirleri kullanıldı. DSÖ ayrıyeten rastgele bir ülke ismi vermeden 50 kuşkulu maymun çiçeği olayının araştırıldığını belirterek, dünya genelinde daha fazla maymun çiçeği olayının olabileceğini bildirdi.


Birleşik Krallık Sıhhat Güvenliği Ajansı (UKHSA) ise maymun çiçeği virüsünün çoklukla yavaşça geçirilen ve birden fazla insanın birkaç hafta ortasında güzelleştiği ender bir viral enfeksiyon olduğunu deklare etti.


DSÖ, daha evvel yaptığı açıklamada maymun çiçeği virüsünün cinsel yolla bulaşıp bulaşmadığı tezlerinin şu anda belirsizliğini koruduğunu belirtmişti.


Maymun çiçeği virüsü bugüne kadar İngiltere, İspanya, Portekiz, ABD, Kanada, İsveç, İtalya, Fransa, Belçika, Almanya, Avustralya, İsrail ve en son İsviçre’de 1 bireyde tespit edildi.


Dünyada kırmızı alarm


Maymun çiçeği virüsünün 12 ülkede 80 şahısta tespit edilmesinin akabinde bir açıklama yapan Dünya Sıhhat Örgütü (WHO) “Tespit çalışmaları arttıkça hadise sayısının da artmasını bekliyoruz” dedi. Örgüt, semptomların 2-4 hafta ortası sürdüğünü, mevt oranının ise yüzde 3-6 içinde olduğunu aktardı.


DSÖ Avrupa Yöneticisi Hans Kluge de “Yaz mevsimi yaklaşırken büyük buluşmalar, şenlikler ve partiler niçiniyle yayılımın hızlanmasından kaygı ediyorum” sözlerini kullandı.


Ölümcül olabiliyor


Çoğu olayda semptomlar bizatihi geçse de virüs birtakım şahıslar için ölümcül yolabiliyor. Yeni doğan bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf bireyler için bu virüs daha fazla tehdit oluşturuyor. Ağır olaylarda deri enfeksiyonu, zatürre ve körlüğe kadar ilerleyebilen göz enfeksiyonları görülebiliyor.


1970’ten bu yana maymun çiçeği 11 Afrika ülkesinde görüldü. Bunlar Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Demokratik Kongo, Gabon, Fildişi Kıyısı, Liberya, Nijerya, Serra Leone ve Güney Sudan.


Genellikle bu ülkelerden seyahat eden bireyler niçiniyle virüs öteki ülkelerde de görülebiliyor. Mayıs 2022’de Avrupa, Amerika ve Avustralya’da görülen olaylar ise virüsün tarihli sıradışı bir yayılım oldu. bir fazlaca hadisenin Afrika ülkeleriyle irtibatı olmadığı fark edildi.


Uzun vakittir bu virüsü yüksek öncelikli virüs kategorisinde pahalandıran Dünya Sıhhat Örgütü, virüsün yayılmasını önlemek için virüsün görüldüğü ülkelerle temasa geçti.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.