Varlığı başkası sebebiyle zorunlu olan varlığa ne denir ?

Kaan

Yeni Üye
Varlığı Başkası Sebebiyle Zorunlu Olan Varlık: Bir Hikaye Üzerinden Düşünceler

Giriş: Bir Hikayeyi Paylaşmak İstiyorum…

Herkese merhaba! Bugün sizlerle paylaşmak istediğim bir hikâye var. Bu, aslında hepimizin içinde bir yerlerde, belki de fark etmeden hissettiğimiz bir duyguyu yansıtan, anlamlı bir hikâye. Hikâye, varlığın ve var olmanın, başkalarının varlığına olan bağlılığını anlatıyor. Başkasının varlığı nedeniyle yaşamak zorunda olmak ne demektir? Bunu anlamak için bir hikâyenin içine dalmak istedim. Hikâye, bir erkek ve bir kadının gözünden hayatın farklı yönlerini nasıl gördüğünü gösteriyor. İlişkiler, sorumluluklar, hayatta kalma ve yaşamın anlamını sorgulamak için biraz zaman ayırmaya ne dersiniz?

İşte size, başkalarının varlığı nedeniyle var olmak zorunda kalan birinin hikâyesi… Lütfen yorumlarınızı, düşüncelerinizi ve duygularınızı benimle paylaşın. Sizin de içsel bir bağ kurabileceğiniz, belki de kendinizi bulabileceğiniz bir hikaye olacaktır diye umuyorum.

Hikaye: Bir Erkek ve Bir Kadın, Bir Başkası İçin Yaşıyor

Bir sabah, Gökhan, gözlerini açtığında dünyasının ne kadar değiştiğini fark etti. Gece boyunca geçirdiği zor saatlerin ardından, gün ışığına gözlerini yavaşça alıştırarak kalktı. İki yıl önce her şey çok farklıydı. İki yıl önce, Gökhan hayatını tek başına yaşıyor, geleceği hakkında umutlar kuruyor, hayaller peşinden sürükleniyordu. Ancak her şey değişti. Hayatına çok önemli bir kişi girdi ve o kişi, tüm dünyasını değiştirdi.

Gökhan'ın hayatına giren o kişi, Melis’ti. Melis, bir sabah Gökhan’ın kapısını çaldığında, o an hayatının en büyük değişimi başlamıştı. Melis, hayatının bir parçası haline geldi, ancak bu birlikte gelinen noktada Gökhan, bir şeyin farkına varmaya başlamıştı: O, artık kendi hayatını değil, başkasının hayatını yaşamak zorundaydı.

Melis, bir zamanlar kendi ayakları üzerinde durabilen, hayata tutunan bir kadındı, fakat bir trafik kazası ve ardından gelen uzun hastalık süreci, onun dünyasını tamamen alt üst etmişti. Melis, Gökhan'ın hayatına girdiğinden beri, bir şekilde ona bağlıydı. Gökhan, Melis’in her ihtiyacını karşılamak, onun en temel gereksinimlerini yerine getirmek zorundaydı. Melis’in iyileşme süreci, Gökhan’a büyük bir sorumluluk yüklemişti. O, kendini bir süre sonra sadece başkasının varlığı için yaşar hale gelmişti. Ancak bir taraftan da, Gökhan’ın kendi içinde mücadele ettiği bir ikilem vardı: Bu durumu kabul etmek ve “başkası için var olmak” ne kadar doğruydu?

Erkeklerin Perspektifi: Çözüm Arayışı ve Stratejik Bakış

Gökhan, çözüm odaklı bir adamdı. Melis’in iyileşmesi için her yolu denemek, her çareyi araştırmak, tedavi süreçlerini hızlandırmak istiyordu. Ancak zamanla fark etti ki, Melis’in iyileşmesi, yalnızca fiziksel değil, duygusal bir yolculuktu. O kadar çok şey vermeye başlamıştı ki, kendi hayatını adeta unutmuştu. Her şeyin, Melis’in iyileşmesiyle ilgili olması gerektiğini düşündü.

“Belki de yapmam gereken, bu ilişkiyi başka bir şekilde görmek,” diye düşündü Gökhan. Melis’in hayatta kalması, onun iyileşmesi, Gökhan’ın tek amacına dönüşmüştü. Ama bu nasıl bir hayat olurdu? Gökhan, zamanla Melis için yaptığı fedakârlıkların kendisini tükenmiş hissettirdiğini fark etti. Her şeyin sadece başkası için yaşamak üzerine kurulu olduğu bir hayat, içsel bir boşluk oluşturuyordu.

Bu noktada, Gökhan’ın stratejik bakış açısı devreye girmeye başladı. Kendi varlığının anlamını bulmak için bir yol yaratması gerekiyordu. “Evet, Melis’e ihtiyacı var ama ben de bir insanım. Benim de hayatımı yaşamam lazım. Bu sorumlulukları yerine getirirken kendi benliğimi kaybetmemeliyim.” Gökhan’ın kafasında böyle bir çözüm arayışı doğmuştu, ancak bunu nasıl başaracağı konusunda net bir fikri yoktu.

Kadınların Perspektifi: Empati ve İlişkisel Yaklaşımlar

Melis, bir süre sonra Gökhan’ın bu içsel boşluğunu fark etti. O, Gökhan’ın sürekli onun için yaşamaya başladığını görüyordu ve bu durum Melis’i derinden sarsıyordu. Melis, aslında Gökhan’ın sürekli başkası için yaşamaya başlamasına istemeden sebep olmuştu. “Benim yüzümden Gökhan hayatını tamamen terk etti,” diye düşündü Melis. Onun da çözüm odaklı, stratejik düşünceler yerine, empatik bakış açılarıyla yaklaşması gerektiğini fark etti.

Melis, Gökhan’a bir gün içtenlikle şöyle dedi: “Sana minnettarım, her şeyimi senin sayende yapabiliyorum, ama ben bu şekilde yaşamak istemiyorum. Ben de seni kaybetmek istemiyorum, ama senin de kendine ait bir hayatın olsun.” Bu, Melis’in kendini ifade etme biçimiydi. Başkasına hizmet etme, varlığı onun varlığına bağlı olma durumunun, bir noktada insanı nasıl yorabileceğini ve başkasını da nasıl etkileyebileceğini düşündü.

Melis’in sözleri, Gökhan’a çok şey öğretti. Varlık, bir başkasının varlığına bağlıysa, bu ilişki zamanla nasıl dengeye oturur? Sadece başkaları için yaşamak, bir noktada hem kişinin hem de ilişkilerin sağlıklı bir şekilde büyüyememesi anlamına gelir. Melis’in bu empatik yaklaşımı, Gökhan’ın içsel sorgulamalarını derinleştirdi.

Sonuç: Birleşen Varlıklar ve Yeni Bir Başlangıç

Gökhan ve Melis’in hikayesi, zamanla yeni bir denge buldu. Gökhan, bir başkası için yaşamaktan, kendi hayatını da yaşamaya başladığı bir denge kurdu. Melis ise başkasının varlığına olan bağımlılığını kırmak ve kendi ayakları üzerinde durabilmek için çaba gösterdi. Birinin varlığına bağlı olmak, hayatta kalmak, bazen bu ilişkiyi, bir yük haline getirebilir mi? Bu sorunun cevabını bulmaları, sadece birbirlerine değil, kendilerine olan saygılarını yeniden inşa etmelerini sağladı.

Bazen varlık, başkalarının varlığına bağlı olur. Fakat önemli olan, bu bağımlılığın insanı sadece bir şekilde hayatta tutmaması, aynı zamanda ona büyüme ve gelişme fırsatı sunmasıdır.

Siz de kendinizi bu hikayeye yakın hissediyor musunuz? Başkalarının varlığı nedeniyle var olmak, nasıl bir yük haline gelebilir? Yorumlarınızı ve düşüncelerinizi benimle paylaşın, bu hikayenin izlediği yolu birlikte tartışalım!