USTİS’ten sıhhat turizmine ışık tutacak rapor

sıcakkafa

Yeni Üye
Türkiye sıhhat turizmi dalını tek çatı altında birleştirmek gayesiyle kurulan Memleketler arası Sıhhat Turizmcileri Patronlar Sendikası (USTİS), 30 Mart’ta gerçekleştirdiği İstanbul Sıhhat Turizmi Çalıştayı’nın sonuç raporunu deklare etti. Rapor 100 sayfadan oluşan bir kitapçık halinde yayınlandı.
Rapor; ilgili bakanlıklar, USTİS’in üye olduğu Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) tüm patron sendikaları liderleri ve genel sekreterleri ile ilgili tüm kuruluşlara ulaştırılmak üzere dağıtılmaya başlandı. Türkiye’de birinci defa sıhhat turizmindeki tüm paydaşları bir ortaya getiren çalıştayın eseri olan raporda seyahat acentalarının, hastanelerin, otel işletmecilerinin, sıhhat turizmi ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının, sigorta işletmelerinin ve kesimin başka profesyonellerinin tespit ettikleri meseleler ile tahlil teklifleri yer alıyor.

USTİS Akademi tarafınca düzenlenen çalıştayı pahalandıran USTİS Lideri Aslı Tarcan, “Ülkemizde birfazlaca sıhhat turizmi işletmesi var. Düzenlediğimiz bu çalıştay hem bölümün tüm paydaşlarını bir ortaya getirdi birebir vakitte kesimin meselelerini geniş açıdan görmemizi sağladı. Kurumların faaliyet alanlarına göre belgelendirme ve yetkilendirmedeki karmaşıklıktan, yetersiz kontrole kadar; nitelikli işgücü eksikliğinden, defolu ve sigortasız hizmetler ile buna bağlı problemlere kadar birfazlaca sorun lisana getirildi. Ardından nitelikli işçi eksikliği için eğitim programlarının hazırlanmasından yasal mevzuatın tüm paydaşlarla birlikte kapsamlı olarak revize edilmesine kadar biroldukca tahlil önerisi sunuldu. Çalıştaya katılan tüm tarafların bu sıkıntıların çözülmesi noktasında USTİS’in düzenleyici ve denetleyici bir rol üstlenmesini istemesi bizim için başka bir gurur oldu. Bölümümüzün bize olan inancını boşa çıkarmamak için var gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz. En kısa vakitte bu çalıştayın benzerilerini Türkiye’nin yedi bölgesinde de düzenleyeceğiz.” dedi.

Çalıştay’da dikkat çeken sorun ve tahlil önerileri

Çalıştayda tüm iştirakçiler göz önüne alınarak her biri 10 kişilik oturma nizamına sahip 10 masa kuruldu. Bu masalardan ikisi seyahat acentalarına aitti. Mevzuat eksikliği olduğuna vurgu yapan seyahat acentaları, yeni mevzuat hazırlanırken sürece kendilerinin de dahil edilmesini istedi. Kesimde sigortanın olmamasının değerli sorun olduğu belirtilerek bu mevzuda hazırlanacak poliçenin acilen hayata geçirilmesi istendi. Seyahat acentalarının KDV oranlarının yüzde 18, hastanelerin ise yüzde 0 olduğu belirtilerek her ikisinin de sıfırlanması talep edildi. Acentalar ayrıyeten itimat ve etik standartlarının olmamasından yakınarak bu bahiste yaptırım uygulama yetkisine sahip ve kolay ulaşılabilir bir şikayet masasının olması gerektiğini lisana getirdi.

“Çalıştaylar sürmeli”

Hastane temsilcileri de seyahat acentaları üzere iki masada temsil edildi. Sıhhat turizmi yapan paydaşların her süreci kendisinin yapmaya çalıştığını belirten hastane temsilcileri ortak hareket etme konusundaki zahmetlerin giderilmesi ismine bu USTİS’in yaptığı çalıştayın ve benzerlerinin artarak sürmesi istendi. Kayıtlı kurumların yanında kayıtsız kurumların da denetlenmesini isteyen hastane temsilcileri, rehberlere de sıhhat terminoloji eğitimi verilmesini istedi. Sıhhat tesislerinde yabancı lisan bilen çalışanların eksikliğinin çekildiğini belirten hastane temsilcileri, yabancı lisan eğitiminin koordine edilmesini ve devlet tarafınca desteklenmesini istedi.

Otel işletmesi temsilcileri de iki masada yer alan sıhhat turizmi paydaşlarındandı. Otel işletmecileri birinci sorun olarak niteliksiz işçiye dikkat çekti ve çalışana eğitim sertifikasının verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kurum-otel ve acenta içinde eşgüdüm eksikliği olduğuna dikkat çeken otel işletmecileri, reklam ve yanlışsız tanıtım konusunda da eksiklikler olduğunu lisana getirdi. Sıhhat turistleri ile ilgili bilgilerin bulunmamasının sorunları görmek noktasında sorun yarattığını belirten otel işletmecileri, dataların toplanarak, hakikat tahlil edilmesi gerektiğini vurguladı. Otellerde sıhhat turizmine ilişkin müşterilerin bulunmasının hijyen sorunu yaratabildiğini de belirten otel işletmecileri, müşterilerin görsel açıdan daha kabul edilebilir (mesela saç ekimi operasyonu) bir biçimde taburcu edilmesi gerektiğini söylemiş oldu.

Denetimde USTİS de yer alsın talebi

Sağlık turizmi ile ilgili sivil toplum kuruluşları (STK) da iki masada yer aldı. STK’lar hasta-aracı ve hekimden oluşan sıhhat hizmet zincirinde itimat ve kalite sorunu olduğunu lisana getirerek bu sorunun çözülmesi gerektiği açıklandı. Sıhhat turizmi eğitiminde nitelik ve aktiflik sorunu olduğunu kaydedilirken yalnızca fiyat konusunda değil hizmet kalitesinde de farklılıklar yaratılması gerektiğinin altı çizildi. Reklam ve tanıtım eksikliğine dikkat çeken bir başka sıhhat turizmi paydaşı da STK’lar oldu.

Sigorta işletmesi temsilcileri sıhhat turizmi için gelenlerin ve bilhassa Avrupa’da yaşayan ikili pasaportlu Türk vatandaşlarının sigorta garantisi altına alınmasına mevzuatın müsaade etmediğini belirttiler. Bu maksatla çalışma yapılması gerektiğini belirten sigorta temsilcileri seyahat sıhhat sigortası poliçesinin çıkmasını ve bu poliçenin limit ve kapsamının USTİS tarafınca oluşturularak denetlenmesini istediler.

Diğer profesyonel meslek temsilcileri ise sıhhat turizmi envanterinin olmadığına vurgu yaparak USTİS tarafınca sıhhat turizmi bilgilerinin toplanmasını ve ilgili tüm dal temsilcileriyle paylaşılmasını önerdiler. Belgelendirmede seçici olunması ve sertifikasyondaki problemlerin giderilmesini isteyen profesyonel meslek temsilcileri, USTİS’in aktif olduğu sistemli bir denetleme sistemi olması gerektiğini vurguladı.