TEB: Eczacılar ilaç bulamıyor

sıcakkafa

Yeni Üye
Türk Eczacıları Birliği (TEB), ilaç meblağlarının belirlenmesinde 19 Şubat’tan itibaren kullanılacak olan yeni euro pahasının dün açıklanmasıyla birlikte ilaç depolarından ilaç akışının neredeyse durma noktasına geldiğini ve eczacıların depolardan ilaç temin etmekte zorlandığını duyurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün yaptığı açıklama ile ilaç fiyatlarının belirlenmesinde baz alınacak euro kıymetinde artırım oranının yüzde 26.4 olarak uygulanmasına karar verildiğini duyurdu. İlaçların fiyatlandırılmasında euro bedeli mevcut durumda 2.6934 TL olarak uygulanıyordu. Buna nazaran, yeni euro pahası 3.4 lira olarak belirlenmiş oldu. Değişiklik 19 Şubat’tan itibaren uygulamaya girecek.

TEB’den yapılan açıklamada, “Sahadan aldığımız bilgiler, artırım oranının açıklanmasıyla bir arada ilaç depolarından ilaç akışının neredeyse durma noktasına geldiğini, eczacılarımızın depolardan ilaç temin etmekte zorlandığını gösteriyor” denildi. Açıklamada ayrıyeten, “Olası uygulamalarla vatandaşın cebinden çıkacak sıhhat harcamalarının artacağı korkusunu da taşıyoruz” sözlerine yer verildi.

Türkiye’de ilaç meblağlarının belirlenmesinde “referans fiyat” sistemi kullanılıyor. Buna bakılırsa, ilaçların ecza deposuna satış fiyatının belirlenmesinde, Avrupa Birliği’nde referans alınan beş ülkedeki en düşük satış fiyatını euro cinsinden referans kabul ediyor.

Fiyat Kıymetlendirme Kurulu her yılın birinci 45 günü içerisinde toplanarak fiyatlandırmada kullanılacak euro kıymetini ilan ediyor. Fiyatlandırmada kullanılan euro pahasına rağmen, gerçek euro/TL kuru, 2018 yılında 8.21’in üzerine çıkarak gördüğü tarihi doruğun akabinde şu anda 5.97 düzeylerinde bulunuyor.

TL’deki bedel kaybına bağlı artan maliyetler niçiniyle birtakım ilaçların üretimi ve ithalatında badire yaşanmasının yanı sıra, ilaç meblağlarında artış yapılacağı beklentisinin de tesiriyle son haftalarda piyasada fazlaca sayıda ilacın bulunmasında zorluk yaşanıyordu.

İlaç bölümü ile mutabakata varılmasını, ilaca erişimin rahatlaması manasında olumlu bir adım olarak nitelendiren TEB, buna rağmen uygulamadan birebir etkilenecek olan eczacıların masaya davet edilmemesinin gerçek olmadığını belirtti. Açıklamada, “Yapılan düzenleme ile ilaç endüstrisi rahatlamış olsa da, hastaların ve eczacıların meseleleri devam etmektedir. Tüm toplumun ekonomik olarak zorluk yaşadığı bir durumdan şüphesiz eczacılar da etkilenmektedir. Eczacının kârlılığının ilaç meblağlarına bağlı olması tek taraflı değildir. İlacın fiyatı arttıkça eczacının kârlılığı düşmekte ve sarfiyatları artmaktadır” denildi.

Son devirde döviz kurundaki dalgalanmalar kararında gerçek kur ile makasın bir çok açıldığı ve artırım bekleyen kimi ilaç firmalarıyla ecza depolarının piyasaya ilaç vermediği, hastaların ilaçlara ulaşmakta kuvvetlik çektiği hatırlatılan açıklamada, ilacın bulunabilir olması için euro kurundan bağımsız, uzun vadeli, yerli ilaç siyasetlerinin geliştirilmesi gereğine dikkat çekildi.