Servis sağlayıcı yükümlülüğü: Telekom & Co. mobil ağlarını paylaşmalıdır

sıcakkafa

Yeni Üye
Federal Ağ Ajansı, 2025'te sona erecek olan üç yerleşik mobil ağ operatörü Deutsche Telekom, Vodafone ve Telefónica'nın (O2) frekans kullanım haklarını 800 MHz, 1,8 GHz ve 2,6 GHz civarında beş yıl uzatmak istiyor. Geniş bant derneği Breko, bunun ancak düzenleyici otoritenin “tüm uygun müşteriler” karşılığında piyasa liderlerine etkili bir hizmet sağlayıcı yükümlülüğü getirmesi durumunda mümkün olduğuna inanıyor. Bu, Telekom & Co.'nun kendi altyapısı olmayan rakiplerine kapasitelerinin bir kısmını kiralaması gerektiği anlamına gelecektir.


Reklamcılık



Breko, Mayıs ayındaki Ağ Ajansı'nın ilgili danışma belgesi hakkında çevrimiçi olarak Haberler'de bulunan bir bildiride, böyle bir gerekliliğin “etkili rekabet” anlamında “en hafif etkili düzenleyici araç” olduğunu yazıyor. Bu, her iki taraf arasındaki “mevcut dengesizlikleri” ortadan kaldırmanın tek yoludur, “böylece her iki sabit şebeke operatörü de cazip paket tekliflerle pazarda aktif hale gelebilir ve şu anda aktif olan şebekeden bağımsız mobil telefon sağlayıcılarının pazardan çıkma tehdidi önlenebilir.” Aynı zamanda, tüketicilerin “ve en azından ticari müşterilerin” çıkarları mümkün olan en iyi şekilde desteklenecektir.

Düzenleme Kurumu'nun Başkanlık Odası'ndan gelen taslak şimdiye kadar yalnızca 2018'den beri var olan hizmet sağlayıcılar ve mobil indirimciler lehine müzakere gerekliliğine bağlı kaldı. Ancak Breko, bunun “pratikte etkisiz olduğu”nu vurguluyor. İlgili teklif, “hem toptan hem de son müşteri düzeyindeki mevcut pazar durumunu” tanımayı başaramıyor ve mobil iletişimde rekabet hakkında geçerli ifadeler yapılmasına izin vermeyen tartışmalı bir rapora dayanıyor. Oda yaklaşımına sadık kalırsa, derneğin görüşüne göre frekans uzatması yasadışı olacaktır.

Fiber optik ve 5G'yi uygun fiyata sunan paketler mi?


Ağ ajansı böyle bir taahhütte bulunmazsa, Breko en azından sözde yeniden satış yasaklarının yasaklanması için baskı yapıyor: Bunlar yapay olarak yerleşik operatörler lehine rekabeti sınırlandırıyor ve ağdan bağımsız sağlayıcıların toptan kotaları üçüncü taraflara satmasını engelliyor. Böyle bir adım ayrıca kendi mobil ağları olmayan fiber optik sağlayıcıların süper hızlı internet ve 5G mobil iletişim gibi paketlenmiş ürünleri pazarlamasını da sağlayacaktır.

Breko, belirtilen müzakere gereksiniminin etkinliğini artırmak ve sözleşmesel anlaşmalara mümkün olduğunca çabuk ulaşmak için büyük ağ operatörlerinin dört hafta içinde servis sağlayıcılara ve üç ay içinde indirimcilere bağlayıcı bir sözleşme teklifi sunmakla yükümlü olması gerektiğine inanıyor. Dernek, tüketicilerin üç büyük köpekle müzakerelerin durumu hakkında yıllık bazda bilgi sağlamasını zorunlu kılmanın mantıklı olacağına inanıyor. Yeni dördüncü mobil ağ operatörü 1&1 ile ilgili olarak, Breko, frekans gereksinimlerinin pratikte de dikkate alınmasının önemli olduğuna inanıyor. Bu nedenle, 1 GHz'nin altındaki frekansların planlanan işbirlikçi, paylaşımlı kullanımı “yeterli olmalı – ve dolayısıyla şu anda planlanan 2 × 5 MHz'den daha fazlasını kapsamalıdır”.

Breko, diğerlerinin yanı sıra Federal Tüketici Örgütleri Birliği'nden (vzbv) destek alıyor. Düzenleyiciye sunduğu dilekçede, birlik ayrıca bir hizmet sağlayıcı yükümlülüğü gibi “rekabeti teşvik eden önlemler” talep ediyor. Bu, pazardaki altyapının genişlemesini önemli ölçüde teşvik etmenin tek yoludur. Tüketicilerin seçim, fiyat ve kalite açısından çıkarlarını korumak için ağ operatörleri tarafından hizmet sağlayıcılar için oluşturulan erişim engelleri kaldırılmalıdır.


(olb)