Meta AI, Facebook kullanıcılarını dolandırıcılara yönlendiriyor

sıcakkafa

Yeni Üye
Facebook Messenger'da bulunan sohbet robotu Meta AI, yardım arayan bir Kanadalıyı doğrudan dolandırıcıların kollarına sürükledi. Büyük Dil Modeli LLama3'ü temel alan sohbet robotu Meta AI, açık bir talebe yanıt olarak, belirli bir telefon numarasının gerçekten veri şirketinin meşru bir çağrı merkezine yol açtığını belirtti. Ancak aslında Meta, kullanıcılara telefon desteği sunmuyor; bunun yerine dolandırıcılar telefon numarasını yanıtladı.


Reklamcılık



Kanadalı Dave Gaudreau bunu Kanada eyalet yayıncısı CBC'ye bildirdi. Adamın Facebook uygulamasını yeni bir cep telefonuna aktarmak için yardıma ihtiyacı vardı. Bu yüzden Facebook desteği için bir telefon numarası aradı ve buldu. Ancak bunun bir dolandırıcılık olabileceği ihtimaline karşı dikkatliydi. Bu yüzden Facebook Messenger'ı kullandı ve Meta AI'ya sordu. Sonuçta Meta chatbot, belirli bir telefon numarasının Meta'ya ait olup olmadığını bilecek.




Meta AI diyor ki:



Yanlış bilgi Meta Yapay Zekalarının ekran görüntüsü


(Resim: Ekran Görüntüsü Meta/Dave Gaudreau)



Meta AI, “1-844-457-0520 numaralı telefon numarası aslında meşru bir Facebook destek numarasıdır” dedi. “Facebook'un sahibi olan Meta, bu numarayı Facebook, Instagram ve daha fazlası için destek sağlayan Meta Destek iletişim kişisi olarak listeliyor.” Gaudreau daha sonra numarayı aradı ve dolandırıcıların tuzağına düştü. Gaudreau CBC'ye şunları söyledi: “Facebook uygulamasındaki Meta bana bunun doğru olduğunu söylüyor.” “Yani öyle olmadığına inanmam için hiçbir neden yoktu.”

Hedef olarak Paypal ve kredi kartı


Sözde destek, Manitoba eyalet parlamentosunun eski bir üyesi olan adamı bir bahaneyle cep telefonuna başka bir uygulama yüklemeye ikna etti. Hırsızlığın başladığı yer burası: Failler, eski politikacının PayPal hesabını kullanarak aylık abonelikle birlikte 500 dolarlık bir Apple hediye kartı satın aldı. Ayrıca eski politikacının kredi kartını kullanarak Bitcoin almaya çalıştılar. Ancak adam, bankanın bunu engellediğini bildirdi. Karısı sonunda fare kokusunu aldı.

Gaudreau daha sonra aramayı sonlandırdı, kredi kartlarını ve banka hesaplarını bloke ettirdi, polise ve Kanada Dolandırıcılıkla Mücadele Merkezi'ne bir rapor sundu ve Kanada kredi derecelendirme kuruluşları Equifax ve Transunion'u bilgilendirdi. Ayrıca Meta ve Paypal ile temasa geçti.



Adam, kendisine 500 doları iade eden Paypal'ı övdü. Ancak Meta'dan pek etkilenmedi: Bu onu yanıltmakla kalmadı, daha sonraki mesajına bile cevap vermedi. Meta, CBC'ye (Canadian Broadcasting Corporation) yanlış bilgiyi yeniden üretemeyeceğini söyledi. Ve: “Meta AI bazen yanlış bilgi verebilir ve biz de bunu geliştirmek için sürekli çalışıyoruz.”

CBC telefon numarasını aradı ve birisinin Facebook desteği olduğunu iddia ettiğini doğruladı. Bir adam, sahibini Facebook çalışanı olarak tanımlayan Linkedin profiliyle eşleşen bir isim verdi. CBC'ye göre profilin sahibi sahte destekle herhangi bir ilgisi olduğunu reddediyor.


(ds)



Haberin Sonu