Form Application Fibonacci Dizisi

Sevilay

Yeni Üye
Bol değişkenlerin olduğu, for döngüsünün olduğu kafa karıştırıcı bir konu olan fibonacci ‘nin kullanımını göstereceğiz. Fibonacci dizisi, kendisinden önce gelen sayı ile o anki sayı toplamını bir sonraki sayı olarak gösteren sayıdır. Biraz karışık olarak gözükse de algoritma sayesinde ve öğrenme yetiniz ile birlikte kolaylıkla çözebileceğiniz bir konudur. Karışık cümleleri bir kenara bırakıp yapmış olduğumuz projemiz ile birlikte fibonacci dizisini birlikte inceleyelim.


Programımız 1 textbox, 1 listbox ve 1 butondan oluşuyor.
Textbox üzerine gireceğimiz sayı ile birlikte butona tıkladığımızda listbox üzerinde girilen sayının fibonaccisi alınarak sonucu gösterecek.
Yazacağımız kodları butonun click özelliğine yazacağımız için butona çift tıklayarak click özelliğini açıyoruz.

Kod:
int sayi1 = 0;
int sayi2 = 1;
int toplam;
int girilen;
private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
{
girilen = Convert.ToInt32(textBox1.Text);
listBox1.Items.Add(sayi2);
for (int i = 0; i < girilen-1; i++)
{
toplam = sayi1 + sayi2;
listBox1.Items.Add(toplam);
sayi1 = sayi2;
sayi2=toplam;
}
}
Kodlarımızın tamamı bu satırlardan oluşmaktadır. Bu kodları yazdığımız zaman projemizi çalıştırıyoruz ve test ediyoruz.


Görmüş olduğunuz ekran görüntüsünde textbox üzerine 10 yazdım ve 10’un bana fibonaccisini aldı ve listbox üzerinde gösterdi. Kendisinden önceki sayı ile kendisini toplayıp bir sonraki satıra ekledi. 1+1=2; 2+1=3; …. gibi devam ediyor.

Kodları inceleyecek olursak;

  • İlk olarak textbox üzerine yazılacak olan sayımızın değişkenini tanımladık. Buna girilen adını verdik.
  • For döngüsünde girdiğimiz sayı kadar döngüyü devam ettirmesini istediğimiz için girilen son sayı yerine değişkeni tanımladık.
  • Daha sonra fibonacci işleyişine uygun olması için, bir önceki sayı ile toplamasını istediğimiz için toplam diye bir değişken tanımladık ve kullandığımız sayı ile bir önceki sayıyı topladık. Bunun sonucunu toplam değişkenine atadık. Toplam değişkenini de listbox üzerinde gösterdik.
  • Böylece toplam değişkeni bizim bir sonraki sayımız anlamına geldi.
  • Daha sonra algoritmanın ilerlemesi için kullandığımız her sayıyı bir sonraki değişkene atadık. Yani en geride kalan sayıyı unuttuk ve toplam ile o sırada kullandığımız sayıyı almak istedik. Bunun için de sayı1 ‘i sayı2 olarak değiştirdik, sayı2 de bulunan değeri de en son değer yani toplam olarak değiştirdik. Böylece ilk kullanılan sayı artık değişkende kalmıyor.
Özetleyecek olursak bir sonraki sayı ile o anki sayının toplamını değişkene atadık ve ilk kullanılan sayıyı değişkenden çıkarmış olduk. Böylece for döngüsü ile birlikte sürekli bir sonraki sayı değişkene atandı. Bu da fibonacci dizimizin oluşmasını sağladı.