Diş sıkmak ve dişlere tesirleri

sıcakkafa

Yeni Üye
Gerilimli ya da sonlu olduğunuzda dişlerinizi sıkıyor musunuz? Biroldukca insan diş sıkar ama kimi bireyler uykularında farkında olmadan çenelerini ileri-geri hareket ederek dişlerini aşındırır. Bu davranışın alışkanlık haline gelmesine bruksizm denir [1].

Bruksizm hem çocukta birebir vakitte yetişkinde görülebilir. Uyku bruksizmi 4 yaş üzere erken bir yaşta meydana gelebilir. 10-14 yaşlarında ise tepe yapar [2]. Yetişkinlerde ise uyanık bruksizmi daha yaygındır [3].

Bruksizmi tetikleyen sebep çabucak hemen tam olarak bilinememektedir. Fakat araştırmacılar, bruksizmi olan şahıslarda yaygın kimi sorunlar bulmuşlardır. Uyanık bruksizm, duygusal gerilimle kuvvetli biçimde bağlantılı gözükmektedir [1]. Uyku bruksizmi olan birfazlaca kişi, uyurken horlama yahut nefes alma kuvvetlikleri üzere zorluklar yaşarlar. Bir araştırmada, çalışmada yer alan çocukların yarısından fazlasında kesintili teneffüsün yanında bruksizm de olduğu görüldü. Birtakım etken hususlar de bruksizmi tetikleyebilir. Kafeinli içecekler ve tütün de bruksizm gelişme riskini arttırabilir [3].

Bruksizm, dişleriniz ve kaslarınız için yorucu bir faaliyettir. Bruksizmi olan şahısların, olağandan altı kat daha büyük bir kuvvetle dişlerini sıktığı yahut ısırdığı iddia edilmektedir.4 Dişlerinizde meydana gelen hasar, yüzey çatlakları, kırık biçiminde olabilir. Protez dişleriniz varsa kırıklar oluşabilir. Bu durumlar diş ağrısına ve kemik dayanağı kaybolmuş dişlerde, dişlerin kaybında niye olabilir [1].

Birebir konutu paylaştığınız bireyler, diş sıktığınızı söylüyorsa yahut sabah uyandığınızda çiğneme kaslarınızda ağrı-sertlik hissediyorsanız diş doktorunuza başvurun. Doktorunuz tedavinizde kas gevişeticiler, botoks uygulamaları, dişlerinizi aşınmadan korumak için gece plağı uygulaması, diş gıcırdatmayı azaltmaya yardımcı olacak splint uygulamaları üzere seçeneklerden, sizin durumunuz için en yeterli olanı planlayacak ve uygulayacaktır. [1]


  • Çene ağrısı yahut çiğneme kaslarında sertlik


  • Diş yüzeylerinde aşınmalar


  • Bilhassa uyandıktan daha sonra hissedilen baş ağrısı


  • Lisan kenarında izlenen diş izleri


  • Uyku sırasındaki huzursuzluk


  • Gündüz uykulu hal


  • Gece sık sık uyanmak


  • Uyumakta zorluk
Bruksizm, çenenizi ileri-geri hareket ettirerek dişleri gıcırdatma alışkanlığıdır. Baş ağrısı ya da kas ağrısına sebep olabilir ve dişlerinize ve diş eti dokularınıza ziyan verebilir. Bruksizmi tanımlamaya ve durdurmaya yardımcı olacak yollar hakkında diş doktorunuza danışın.

KAYNAKLAR

[1] Goldstein RE, Clark WA. The clinical management of awake bruxism. JADA. 2017; 148(6):387-391.

[2] Saulue P, Carra MC, Laluque JF, d’Incau E. Understanding bruxism in children and adolescents. Int Orthod. 2015;13(4):489-506.

[3] Melo G, Duarte J, Pauletto P, et al. Bruxism: an umbrella review of systematic reviews. J Oral Rehabil. 2019;46(7):666-690.

[4] Gibbs CH, Mahan PE, Mauderli A, Lundeen HC, Walsh EK. Limits of human bite strength. J Prosthet Dent. 1986;56(2):226-229.